Kusursuz stil denilince akla şüphesiz ilk olarak İtalyan modası geliyor. İtalya, sayısız erkeği zahmetsizce stil ikonlarına dönüştüren dünyanın en iyi giysi, aksesuar ve ayakkabılarından bazılarını üretme konusunda uzun süredir devam eden bir geçmişe sahip. İtalyanlar, tarzları aracılığıyla sürekli bir özgürlük ve dışa dönüklüğü ifade ediyor.
İtalyan takım elbiseleri, bir anlamda kişileştirilmiş bir yetenek. İtalyanların estetik, uyum, yetenek ve gösteriş üzerine odaklandığı göz önüne alındığında, bir İtalyan takım elbisesi ile ortalıkta dolaşmak yukarıda belirtilen özellikleri yansıtacaktır. Her zaman iyi bir seçim olmasının nedeni, İtalyan takım elbiselerinin stil ve sofistikeliğin özü olması ve her zaman güçlü bir izlenim bırakması.
İnce ve modern bir havayı vurgulayan zarif şekilli kalıplarıyla bilinen bu modeller, daha fit ve modaya uygun bir görünüm tercih edenler için ideal. Resmi etkinliklerden şık iş toplantılarına kadar çeşitli durumlarda giyilebilmesiyle de çok yönlü yanını ortaya koyuyor.
Bu içerik, erkekler için İtalyan ekolünü inceleyerek uzman tavsiyeleri ve ipuçları sunarken, İtalyan erkek giyiminin çeşitli yönlerini ele alacak ve can alıcı soruyu yanıtlayacak: İtalyan erkekleri nasıl her zaman bu kadar iyi giyinmeyi başarıyor?
İtalyan Takım Elbise Temelleri: Zamansız Parçalar Doğuyor
İtalyan takım elbisesi, 1945 yılında 2. Dünya Savaşı’ndan çok kısa bir süre sonra, Roma'da, modern erkek resmi giyiminde etkili bir cadde olan seçkin Via Berberini'de ortaya çıktı. Daha sonra 1952'de Floransa'daki Palazzo Pitti'de düzenlenen ilk defileden sonra popüler oldu.
1945'te Roma'da Nazareno Fontticoli ve Gaetano Savini tarafından kurulan House of Brioni, 1952'de Floransa'daki Palazzo Pitti'nin Sala Bianca'sında ilk modern erkek defilesi olduğuna inanılan şeye ev sahipliği yaptı. Saygıdeğer moda evi Brioni, 1950'lerde İtalyan takım elbisesini popülerleştirmesiyle büyük ölçüde itibar gördü. Aktör Gregory Peck, 1953 yapımı Roman Holiday filminde oynadıktan sonra takım elbiseyi dünya çapında üne kavuşturdu. Diğer İtalyan moda evleri de yakında Brioni'nin izinden giderek kendilerini yabancı yatırımcılara ve izleyicilere pazarlamak için önlemler aldı.
Bu moda evlerinin çoğu zaten on yıllardır aktif olarak çalışıyordu ancak bu süre zarfında yeni bir önem kazandı. Örneğin; Loro Piana, 19. yüzyılın başlarından beri İtalyan Piedmont'ta yün satıyordu. Bununla birlikte lüks kumaşlara odaklanmaları 20. yüzyılın ortalarında başladı.
Bu arada, Isaia ailesi, 1957'de Casanova'daki ünlü fabrikalarını açmadan önce onlarca yıldır terzilik yapıyordu. Gucci'nin kurucusu Guccio Gucci, mağazasını 1921'de açtı ancak marka gerçek anlamda 1950'lerde yükseldi. Moda devi Giorgio Armani, 1975'te kendi moda markasını kurmadan önce 1957'de
Milano'daki bir mağazada çalışmaya başladı. Valentino Garavani'nin 1960 yılında Roma'da Valentino Evi'ni açmak için Fransa'da gelecek vadeden bir kariyeri bırakması da dönemin önemli gelişmelerinden biri; bugün de bilinen bazı saygın moda evleri bu dönemde yeni kuruluyordu.
O zamanlar İtalyan moda dünyası Floransa merkezliydi. İtalyan giyim yaklaşımının tipik bir örneği olan, elle yapılan yüksek kaliteli giysilere güçlü bir vurgu yapıldı. İtalyanlar, 1964'te Bruno Filippini tarafından burada giyilen Anglo-Amerikan ipli kravat için deli oluyordu. İtalyan modasının bu dönemi, gelecek neslin yenilikçi İtalyan anlayışının şekillenmesinde son derece etkili olacaktı.
1970'lerde İtalya yeniden dünyanın moda başkentlerinden biri olarak kabul edildi. Bu, belki de en iyi şekilde 1972'de Floransa'da “Pitti Uomo” olarak bilinen bir ticari fuarın düzenlenmesi sayesinde oldu. Pitti Uomo günümüzde hala, İtalyan tarzının en iyilerini sergiliyor.
Bu dönem, her ikisi de 1978'de kurulan Versace ve Brunello Cucinelli gibi birçok ikonik İtalyan moda evinin kuruluşuna da tanık oldu. Bu zamana kadar, İtalya'daki moda dünyası, daha büyük oranlarda İtalyan takım elbise üretmenin kolay olduğu Milano'ya doğru kayıyordu. Uluslararası talebin gerektirdiği daha büyük ölçekte giysiler üretilmesine katkıda bulunan Milano, 1958'den beri Settimana della Moda Haftası'na da ev sahipliği yaptı.
Büyük moda evlerinin yükselişi, Roma İmparatorluğu'nun etkisine bile rakip olacak şekilde dünyaya İtalyan stilini sergiledi. İtalyanların kaliteli malzemelere ve kişisel yeteneğe olan takdiri, hızla devasa bir endüstri için bir satış noktası haline geldi.
İtalyanların estetiğe olan tutkusu, siluetin belirginliğine ve hafifliğine odaklanan bir takım elbise stiliyle sonuçlandı. Sonuç olarak, özel dikim İtalyan takım elbiseleri son derece iyi oturmanın yanı sıra her şeyden önce hafif olmasıyla ön plana çıktı. Bu büyük ölçüde, kullanılan kumaşların sıcak Akdeniz havasına uyum sağlayacak kadar hafif olmasından ve İtalyanların alternatif olarak zahmetsiz veya soğukkanlı stil olarak da bilinen sprezzatura eğiliminden kaynaklanıyor.
İtalyan Takım Elbiselerine Detaylı Bakış
İtalyan tarzı; uyumlu terzilik, en kaliteli kumaşlar ve zamanı aşan doğuştan gelen bir incelik duygusu ile karakterize ediliyor. Bu, sadece iyi görünmekle ilgili değil; İtalyan stili, kusursuz ve rafine bir görünümü korurken konfor, işlevsellik ve çok yönlülüğü vurguluyor. İtalyan erkek giyim ürünleri genellikle olağanüstü işçilik, ince ayrıntılar ve belirgin bir şekilde Akdeniz dokunuşuna sahip.
· Daha yumuşak omuz dolgusu
· Daha yüksek kollar
· İnce ve son derece temiz siluet
· Konturları doğal bir şekilde saran ve mükemmel bir uyum sergileyen serbest döküm
· Yüksek yerleştirilmiş iki veya üç düğme
· Tek ve genellikle kruvaze, kapaksız, fleto cepler
İtalyan takımları, tipik olarak ceket, pantolon ve yelek olmak üzere 3 parçadan oluşuyor. Düğünler, balolar, kokteyller, nişanlar ve cenaze törenlerinin yanı sıra iş görüşmelerinde dahi bu parçalar kullanılabiliyor.
Ceketler
Trend olmasıyla tanınan bu takımlar çok dar kesimlerle şık, modern ve stil sahibi bir silüet oluşturuyor. Başlangıçta ceketlerde yırtmaç yoktu, ancak bugün İtalyan takım elbiselerinde iki yırtmaç olması günümüzde oldukça yaygın. İngiliz ve Amerikan ceketlerine kıyasla İtalyanlar daha kısa ve dar ceketler kullanıyor. Ayrıca, omuzlar dolgulu bir yapıya sahipken düğmeler ve yaka çentikleri daha yüksekte bulunuyor. Ceketlerde belirgin bir V şekli de dikkat çekiyor. Cepler ise, çok marjinal bir tasarımla karşı karşıya değilsek, genellikle kapaksız tasarlanıyor.
İtalya'da iki omuz geleneği hakim: düşürülmüş Napoliten omuz yapısı (kendisi iki farklı okula bölünmüştür) ve daha yapılandırılmış ve İngiliz görünümlü Roma omzu.
Napoliten omuz, çok üst düzey bir İtalyan moda evi olan Kiton'un imzasını taşıyor. İlk bakışta, Napoliten omzun doğal görünmesi amaçlansa da bu tasarım minimum dolguya sahip veya tasarımda dolgu hiç kullanılmıyor. Ek olarak, dolgu zaten geleneksel olarak İngiliz ceketlerinin ve paltolarının yapısına ekleniyor.
Napoliten omuz yapısının spalla camicia ekolünde omuz, tıpkı normalde bir gömleğin yapacağı gibi vücudun doğal şeklini takip ediyor. İkinci ana Napoliten omuz tipi ise con rollino. Çok dar ve hafif büzülmüş bir kol başlığına sahip ve normalde dolgusuz bırakılıyor.
Roma omzu ise önceki ikisinden çok daha fazla yapılandırılmış olma eğiliminde. Buruşuk con rollino omzunun aksine pilisiz ve hafif dolgulu. Bu, cekete daha maskülen bir görünüm kazandırıyor. Roma omzu, çok belirgin İngiliz etkisine rağmen, en prestijli olanlar da dahil olmak üzere birçok İtalyan evinde standart olarak kullanılıyor.
Pantolon
İtalyan takım elbise ceketinin şık silüeti, çok sıkı veya kısıtlayıcı olmadan bel çevresinde daralan pantolona kadar uzanıyor. Dar bel kısmının yanı sıra kalçaların vücuda oturması da bu pantolonların karakteristik özelliklerinden biri. Aslında, belden pantolonun ucuna kadar ters üçgen şeklinde konik bir tasarımdan söz ediyoruz. Ek olarak, geleneksel İtalyan tarzı pantolonların manşetleri bulunuyor.
İtalyan pantolonları genellikle fermuarlı ve tek düğmeli tasarımlara sahip. Kalçada yan cepler ve arkada bir ya da iki cep bulunuyor. Bu cepler, genellikle pantolona sorunsuz bir şekilde entegre ediliyor.
İtalyan kesiminde pantolonun önü düz olduğu ve dizden aşağı doğru hafifçe daraldığı için uzun boylu, ince ve düz göbekli erkekler için mükemmel bir seçim.
Gömlek
Kaliteli bir İtalyan gömlek; pamuk veya keten gibi doğal bir elyaftan, çoğu zaman 40-160 arasında iplikle üretilen kumaşlardan yapılıyor. İplik sayısı ne kadar yüksek olursa kalite de o kadar yüksek anlamına geliyor. Kaç ipliğin birlikte büküldüğü de önemli bir nokta. İki kat olacak şekilde birlikte bükülen ipliklerle dayanıklı bir kumaş elde ediliyor. Ayrıca, kaliteli bir İtalyan gömleğinde, 1 cm’de yaklaşık 8-10 tek iğne dikişi mevcut.
Yakalar, bir gömleğin en göze çarpan özelliği ve her zaman iyi görünmeli. Genellikle aralarında tela bulunan üst ve alt olmak üzere iki parça kumaştan yapılıyor. Bu parçalar yapıştırılarak/kaynaştırılarak veya basitçe birbirine dikilerek/kaynaştırılmadan bir arada tutulabilir. Astar, ayrıca çeşitli derecelerde yumuşaklık veya sertlik için farklı ağırlıklarda olabilir. Daha düşük kaliteli gömleklerin yakaları, yapımı daha az maliyetli olduğu için genellikle kaynaşık. Oysa üstün kaliteli gömleklerin yakaları kaynaşık olmayabilir.
Yaka destekleri, yakanın düz ve keskin görünmesini sağlamak için yaka noktalarına yerleştirilen plastik parçalardır. Yüksek kaliteli bir takım gömleği, çıkarılabilir yaka destekleriyle birlikte gelir. İsterseniz plastik yaka desteklerini çıkarabilir ve pirinç veya paslanmaz çelik gibi metal yaka destekleri kullanabilirsiniz. Özellikle Napoliten tarzı vurgulamak için yaka açıklığına dikkat etmek gerekiyor.
Bazı modellerin kollarında düğmeler de görebilirsiniz. İdeal olarak düğmeler, daha güçlü bir etki sağlayan çapraz bir "X" şeklinde dikiliyor. Yüksek kaliteli gömleklerde ayrıca sedef düğmeler kullanılıyor.
Düğmeler her ne kadar takıma şıklık katacak kadar sofistike bir tasarımda seçilse de aslında amaç bu değil; düğmeler, gerçekten kolların açılmasını sağlıyor. İtalyanlar her zaman kollarını sıvamayı ve takım elbiselerini iyi giymiş izlenimi yaratmayı seviyor.
İtalyan Tarzı Nasıl Yaratılır?
İtalyan tarzını yaratırken göz önünde bulundurulması gereken 3 prensibe yakından bakalım:
· Terzilik: İtalyan stili, mükemmel şekilde dikilmiş giysiler anlamına geliyor. Takım elbiseden günlük giyime kadar, üzerinize tam oturan giysilere yatırım yapmanız çok önemli. Ölçülerinizi aldığınızdan emin olun ve gerektiğinde değişiklikler için yer bırakın.
· Kaliteli kumaşlar: İtalyan kumaşı, farklı dokusu ve lüks hissi ile tanınıyor ve İtalyanlar bu birinci sınıf malzemeleri kullanmaktan gurur duyuyor. Yün, kaşmir ya da keten gibi yüksek kaliteli malzemeler; dayanıklılıkları, nefes alabilirlikleri ve zarif bir şekilde dökümlü olmalarıyla biliniyor. Bunlar, vücudu sıcak tuttuğu ve dayanıklı olduğu için soğuk havalar için de ideal. Yaz aylarında ise keten vücudu serin tutuyor.
· Renk ve desen: İtalyanlar, renk ve desenleri kendilerini ifade etmenin bir yolu olarak kullanmaktan asla çekinmiyor. Şüphesiz, siyah veya lacivert gibi klasik tonları sıklıkla kullanırken, özellikle aksesuarlar söz konusu olduğunda canlı tonları da benimsiyor. İtalyan sokaklarının sıcacık iklimi ve neşeli atmosferini düşündüğümüzde, İtalyanların renklerin tadını görece özgürce çıkardıklarını söyleyebiliriz.
İtalyanlar; daha hafif kumaşlar, daha yüksek boğaz hatları ve daha az dolgu kullanmayı tercih ediyor. Bu kumaşların seçilme nedenleri ise şöyle:
· Stil: İtalyan kumaşları, yüksek kaliteleri ve modaya uygun tasarımlarıyla bilinir. Genellikle üst düzey moda evlerinde ve lüks markalarda kullanılır ve en son modaya değer verenler tarafından tercih edilir.
· Kalite: İtalyan kumaşları genellikle yüksek kaliteli malzemeler ve üretim süreçleri kullanılarak yapılır. Bu da daha az maliyetli, toplu üretilen kumaşlardan daha uzun süre dayanan üstün bir ürünle sonuçlanır.
· Zanaatkarlık: İtalya, uzun bir tekstil üretimi geleneğine sahiptir ve birçok İtalyan fabrikası nesillerdir kumaş üretmeye devam eder. İşçiliklerinden ve detaylara gösterdikleri özenden büyük gurur duyuyorlar ve bunun sonucunda olağanüstü kalitede kumaşlar ortaya çıkıyor.
· İklim: İtalya'nın iklimi sıcak ve güneşli olarak bilinir. Bu nedenle İtalyan kumaşları genellikle hafif ve nefes alabilen şekilde tasarlanır; sıcak iklimlerde takım elbise ve ceketlerde kullanım için idealdir.
· İnovasyon: İtalyan fabrikaları, başka hiçbir yerde bulunmayan yeni ve benzersiz kumaşlar yaratmak için sürekli olarak yeni malzemeler, dokumalar ve apreler ile deneysel çalışmalar yapar. Genellikle kumaş inovasyonunun ön saflarında yer alır.
Bir İtalyan Gibi Giyinmeniz İçin İpuçları
İtalyan erkekleri güncel moda trendlerini takip etmiyor, bunun yerine modern parçalarla kombinlenen klasik ve zamansız parçaları tercih ediyor. Yani, sezonun doku, desen ve renklerine sahip klasik blazer ceketler, takım elbise ceketleri ve özel dikim pantolonları tercih ediyorlar. En çok kullanılan renkler ise beyaz, haki, kırık beyaz, krem, bej, kum, taş, açık gri ve uçuk mavi gibi açık ve nötr tonlara odaklanan tek renkli ve çok özel bir renk paleti.
Bu noktada dikkat etmeniz gereken, bir rengin tonlarını seçmek ve bunları karıştırmak. Örneğin, açık bej bir gömleği moka pantolon ve koyu kahve ayakkabılarla kombinleyebilirsiniz. Her seferinde yalnızca bir renkli parça eklemeyi unutmayın ve görünümünüzün geri kalanını hafif tonlarda tutun.
Resmi bir görünüm için İtalyan takım elbisenizi gömlek, kravat ve rugan ayakkabılarla eşleştirin. Daha rahat bir etkinliğe katılıyorsanız, kravatı atın ve bunun yerine düğmeli bir gömlek tercih edin. Ayrıca açık yakalı bir gömlekle kravatsız da rahat ama kendini gösteren bir görünüm elde edebilirsiniz.
· Lacivert, kömür grisi ve siyah gibi çok yönlü renklerde iyi tasarlanmış birkaç takım elbiseye yatırım yapın.
· Bu tarzı sevenlerin kalbini çalan kombinasyonlardan biri de mavi ve kahverengiden oluşuyor. İdeal kombin; açık mavi bir ceket ve pantolon, beyaz bir gömlek, kahverengi ayakkabı ve kravattan oluşuyor.
· Takım elbisenizi veya blazer ceketinizi tamamlayan ve bedeninize iyi oturan bir gömlek seçin.
· Genel görünümünüzü yükselten ayakkabı ve aksesuarlar seçin. Daha fazla gösteriş için şık İtalyan markalarından parçalar seçmeyi düşünün.
· İtalyan takım elbiseleri, keten ve ipek gibi lüks malzemeleri ve kaşmir gibi hafif yünleri kullanmasıyla bilinir. Bu malzemelere öncelik verin.
· Özellikle kravat, mendil, çorap gibi aksesuarlarda desen ve renklerden vazgeçmeyin. Örneğin; görünümünüze takım elbise ile aynı renkte bir yaka iğnesi ekleyin ya da kravatınızla aynı kumaştan yapılan bir cep mendili kullanın. Bunun, İtalyan yeteneğinin hayat bulduğu nokta olduğunu unutmayın.
Bir İtalyan takımını giymenin en iyi yolu, görünümünüze biraz renk katmak için takımı keskin hatlara sahip zarif bir gömlek ve desenli ipek bir kravatla giymektir. Düz siyah bir ayakkabı ile giymek istemiyorsanız, takımınızdaki renk paletine uygun olarak koyu kahverengi veya bordo tercih edebilirsiniz. Temiz ve sofistike bir görünüm peşindeyseniz, o zaman bu sizin için mükemmel.
Biraz da İtalyanlar tarafından çok iyi bilinen bir terimden bahsedelim: spezzato. Spezzato stili, bir takım elbise ceketinin zıt renkli başka bir takım elbisenin pantolonuyla eşleştirilmesidir. Bu, bir zamanlar tek renkli kıyafetinize inanılmaz derecede bireysel ve doğru yapılırsa son derece şık bir görünüm verir.
Bunun kolay yollarından biri, özellikle ceket ve pantolonda zıt renklerden yararlanmak. Ancak bordo ve siyah, mavi ve gri gibi renklerle kendinizi sınırlamayın. Aynı rengin tonlarını kontrast yapmanız da mümkün. Böylece lacivert pantolonlarla pudra mavisi bir ceketi kullanabilirsiniz. Bununla birlikte siyah bir pantolonla gece mavisi bir ceketi birlikte kullanmamanız, moda faciası yaratmanızın önüne geçer. İtalyanlar renklerden korkmaz ve renkleri birleştirmek onlar için bir sanattır ancak yanlış renk tonu tüm dengeyi bozabilir.
Spezzato stiliyle ilgili yapılan hatalardan biri, renklerle birlikte kalıpları da karıştırmak. Ultra slim fit pantolonlar ve slim fit ceketler birlikte kullanılabilir ancak normal ve slim fitler için aynı şeyi söylememiz mümkün değil. Bu noktada, tek tek parçaların eşit kalitede olduğundan da emin olmanız gerek. Yeni bir ceketi en az 10 yıllık, rengi solmuş bir pantolonla kullanmayın.
Kalıp seçiminde vücut tipini bilmenin faydalarını görecekseniz. Açık da çok rahat kullanabileceğiniz tek göğüslü takımların bir tarafında sıralı düğmeler mevcuttur. Bunlar, hemen hemen tüm vücut tiplerine uygun modellerdir. Katların birbirinin üzerine çıktığı iki sıra düğmeye sahip olan kruvaze ceketler ise özellikle zayıf ve uzun boylu erkekler için çok uygun bir alternatif. Aynı kumaştan üretilen ceket, pantolon ve yelekten oluşan üç parçalı takımların avantajı ise istediğiniz zaman ceketi çıkarabilmeniz.
Kravatlara da yakından bakalım. Kravat, takım elbisenizle kombinleyeceğiniz ve kıyafetinize hayat katacak en önemli parçalardan biri. Bugünün moda anlayışında farklı yaklaşımlar görsek de özellikle takım elbiseler, geleneksel olarak kravatsız düşünülemez. Asimetrik bir düğüm kullanmak, soğukkanlı olmayan bir stili ifade etmenin kolay bir yolu olabilir. Bir kravata düğüm atmanın standart yolu, onu bir kez parmakların etrafına sarmaktır. İtalyan erkekler, genellikle düğümü parmaklarının etrafına iki kez dolayarak daha büyük bir düğüm oluşturur.
Kravatı, uçları kemerin hemen üzerinde duracak şekilde bağlamak yaygındır ve sprezzatura stilini yansıtmanızı sağlar. Bu, standart giysilere bağlı kalırken kabul edilen giyinme biçimini göz ardı etmek anlamına gelir. Bu durum, kravatın önemli ölçüde daha uzun bırakılmasını gerektirir. Hatta bazı insanlar kravatın uzun ucunu pantolonunun beline sokar.
Kravat asla rahatsız edecek kadar sıkı olmamalı, gevşek ve biraz darmadağınık bırakılmalıdır. Bu gayri resmi görünümü elde etmenin bir başka kolay yolu da kravatın daha ince olan ucunu serbest bırakmaktır ancak kravatı sabit tutmak için arkasındaki halkayı kullanmayın.
BİZE ULAŞIN!
Yukarıda belirtilen tavsiyeleri kendi stil anlayışınızla birleştirerek siz de her kıyafette zarafet ve incelik sergileyen İtalyan giyim tarzında ustalaşabilirsiniz.
Özellikle gençseniz ve takım elbiselerinizde daha trend bir görünüm arıyorsanız, İtalyan kesimi sizin için uygun bir seçim. Hangisini seçerseniz seçin, takım elbise iyi kesildiği sürece size çok yakışacak ve içinde kendinizi rahat hissedeceksiniz. Artık İtalyan stili hakkında kapsamlı bir anlayışa sahip olduğunuza göre, mükemmel İtalyan esintili gardırobunuzu düzenlemeye başlamak için Dormen Cerimonia & Classic takım elbise koleksiyonumuzu hemen keşfedin!
Comments